Blog
Νέα έρευνα για το εμφιαλωμένο νερό
Σύμφωνα μια νέα έρευνα, το 90% των μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού περιέχουν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, που ο καταναλωτής καταπίνει εν αγνοία του. Έρευνα που αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα.Τα μικροπλαστικά αυτά κομμάτια είναι σχεδόν διπλάσια σε ποσότητα σε σχέση με αυτά που έχουν βρεθεί στο νερό της βρύσης και υπάρχουν ακόμη και σε δημοφιλή προϊόντα γνωστών εταιρειών.
Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια χημείας Σέρι Μέισον ακόμη δεν έχουν κάνει κάποια επιστημονική δημοσίευση, πράγμα που αποτελεί το αδύνατο σημείο της μελέτης τους. Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του δημοσιογραφικού οργανισμού Orb Media, σύμφωνα με το BBC και τη “Γκάρντιαν”.
Οι ειδικοί ανέλυσαν δείγματα από 259 μπουκάλια νερού από εννέα χώρες και 11 διαφορετικές μάρκες, ανακαλύπτοντας κατά μέσο όρο δέκα πλαστικά σωματίδια με πλάτος μεγαλύτερο μιας ανθρώπινης τρίχας, δηλαδή άνω των 100 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του χιλιοστού). Ανιχνεύθηκαν επίσης κατά μέσο όρο 314 μικροσωματίδια πιθανού (αλλά όχι βέβαιου) μικροπλαστικού για κάθε ένα λίτρο νερού, με μέγεθος το κάθε σωματίδιο από 6,5 έως 100 μικρόμετρα.Σε κάποια μπουκάλια οι συγκεντρώσεις σωματιδίων έφθαναν έως τα 10.000 κομματάκια ανά λίτρο. Από τα 259 μπουκάλια που ελέγχθηκαν, μόνο τα 17 δεν περιείχαν καθόλου ίχνη πλαστικών. Το πιο συχνό είδος πλαστικού μέσα στα εμφιαλωμένα νερά ήταν το πολυπροπυλένιο, αυτό που χρησιμοποιείται και στα πλαστικά καπάκια των μπουκαλιών.Μια δεύτερη, άσχετη με την πρώτη, μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ από την οργάνωση Story of Stuff και η οποία εξέτασε 19 διαφορετικές μάρκες εμφιαλωμένων νερών, βρήκε επίσης μεγάλη παρουσία πλαστικών μικροϊνών. Οι ερευνητές είπαν ότι τα μικροπλαστικά μεταφέρονται και μέσω του αέρα, συνεπώς μπορούν να υπάρχουν στα εργοστάσια εμφιάλωσης και να τρυπώσουν έτσι μέσα στα μπουκάλια. Οι εταιρείες αντέδρασαν λέγοντας ότι τα προϊόντα τους τηρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.”Το θέμα δεν είναι να δείξουμε με το δάχτυλο συγκεκριμένες μάρκες, αλλά να αναδείξουμε ότι τα πλαστικά υπάρχουν παντού, έχουν γίνει ένα τόσο διαδεδομένο υλικό στην κοινωνία μας, που διεισδύει και στο νερό, σε όλα αυτά τα προϊόντα που καταναλώνουμε σε πολύ βασικό επίπεδο” δήλωσε η Μέισον.
Ανάπτυξη βακτηρίων
Τα πλαστικά μπουκάλια νερού είναι συχνά δύσκολο να καθαριστούν, γεγονός που τα καθιστά ιδανικές εστίες ανάπτυξης βακτηρίων.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι τα βακτήρια συχνά «ευδοκιμούν» στις πλαστικές φιάλες. Επίσης, οι μικροβιολόγοι επισημαίνουν ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερού μπορούν να μεταδώσουν επικίνδυνες ασθένειες, μέσω εντερικών ιών.
Επικίνδυνα χημικά λόγω υψηλών θερμοκρασιών
Οι χημικές ουσίες που περιέχει το πλαστικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα μπουκάλια, μπορεί να διαρρεύσει στο περιεχόμενό τους σε υψηλές θερμοκρασίες.
Τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια νερού που έχουν επάνω την ένδειξη «1» σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένα από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, το οποίο, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μπορεί να περιέχει αντιμόνιο, μια χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο.Οι πλαστικές φιάλες που έχουν την ένδειξη «3», είναι κατασκευασμένες από πολυβινυλοχλωρίδιο. Οι φιάλες αυτές περιέχουν φθαλικές ενώσεις, οι οποίες συνδέονται με αναπαραγωγικά προβλήματα υγείας.
Πηγές: www.b2green.gr | www.zarpanews.gr
Η νέα νομοθεσία που αφορά το νερό χρήσης, το πόσιμο & το νερό πισίνας
Πατήστε εδώ και ενημερωθείτε για το ΦΕΚΒ3282/19-9-2017.
Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στα:
-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΜΕΡΟΣ Α.4
-Αρθρο 2, Αρθρο 6
-ΜΕΡΟΣ Β (ΠΙΝΑΚΑΣ 1)
Πείραμα με σύστημα αντίστροφης όσμωσης
Καθαρισμός νερού με σύστημα αντίστροφης όσμωσης. Με τα διάφανα δοχεία παρατηρούμε πως το σύστημα καθαρίζει όλη τη βρωμιά που μπορεί να υπάρχει στο νερό. Οι χημικές ουσίες, οι χρωστικές, τα σωματίδια κ.α. καθαρίζονται χάρη στο σύστημα αντίστροφης όσμωσης.
Δείτε το πείραμά μας με σύστημα αντίστροφης όσμωσης